BEMUTATKOZÁS!

 

Galambász pályafutásom úgy negyven éve kezdődött még általános iskolás voltam, amikor az orosz tanárom, szakkör helyett elvitt a lakására dúclátogatásra, posta-galambot tenyésztett, röptetett. Egyből beleszerettem a galambokba, és hazavittem két pár fiatalt. Nagy gondossággal készítettem a padláson egy sarkot. Szüleim gondolták majd megunom, de a fertőzés halálos lett, most legalábbis úgy gondolom akkor hagyom abba.

Később más fajták nyerték meg a tetszésemet, a díszgalambok. Voltak Kingjeim, Budapesti tollaslábú gólyásom és közel húsz évig Amerikai Óriás Postáim, itt voltam klubtag is. Egyik barátomnál megláttam az Angol Modenat, nagyon megtetszett ez a kerek labda forma, büszke tartás. Kértem tőle egy párat, én választottam ki őket. Ősszel amikor megláttam a 8 fiatalt, elámultam az eredményen, kért is vissza 2 fiatalt, én pedig 2db-ot beneveztem az 1987 évi országos kiállításra Budapestre mind a kettő kiváló lett, így indult a tudatos tenyésztésem az Angol Modena fajtában. 1990-ben fölszámoltam az Óriás Postáimat, az Angol Modena tenyésztésére koncentráltam. Az elmúlt közel húsz év alatt próbáltam tökékesíteni a standard szerint, és az én elképzelésemnek megfelelően. A múlt és jelen azt bizonyította, hogy, az országban a kedvenc fajtánk eljutott idáig, és egy jól működő klubban sikerül együtt egységessé formálni a galambjainkat.

Én egy megszállott galambász vagyok, nem tudtam megmaradni egy fajtánál, így a nagyon mutatós Észak kaukázusi fésűs keringő mellé még bevállaltam a Parókás tenyésztését is. Az Angol Modena tenyésztése iránti elkötelezettségem jeléül 1996-ban amikor MKTOSZ részéről, Villám József megkért, hogy az általuk alapított Modena - Modenai fajta klubnak örömmel lettem a tagja. Gondoltam nagyobb kihívás egy klubban bizonyítani.

1997-ben az első kiállításon Pécsen elnyertem a győztesek díjait és a tenyésztői nagy díjat / Vándordíjat/ . 1998-ban a második klub kiállításon Tolnán szintén én nyertem el mindent, mások bánatára. Az ott tartott klub gyűlésen kértem, hogy legyen egy tiszántúli kiállítás is. Ezt a tagság megszavazta, így lett a harmadik 1999-ben Hajdúszoboszlón. Ezt mind rendező egyesület egyik vezetője a megállapodás szerint, elkülönítetten klub kiállításhoz méltón megrendeztük.

A klubtagság hozzáállását mutatta, hogy csak a Dunán erről voltak résztvevők. A klub vezetése a szabályzattal ellentétben nem delegált bírálókat, csak pénteken a bírálat reggelén jelezték, hogy oldja meg a rendező egyesület. Nem könnyen,de megoldottuk az 51 galamb bírálatát,minősítését, vezető bíráló bevonásával.

1999-ben harmadszor is elnyertem a vándorserleget.

Az akkor tartott gyűlésen megállapodtunk egy tisztújító közgyűlésben, időpontja 2000. Áprilisa lett volna, erre a meghívót azóta is küldik részemre. Gyakorlatilag a klub akkoriban megszűntnek tűnt, nem rendezett klub kiállítást sem, nem jelent meg klubhíradó sem. Különös egybe esés?

A mi Angol Modena klubunk alapításának hírére újra éledt, sőt 2003-ban Kiskörösön kiállítást szerveztek, melyre én is kaptam meghívót, noha már 3 éve nem voltam tag!

Miután a fajta megszállottja vagyok elmentem nézőként és értékelni a kollekciót. A szemlélet lesújtott, méretbeli különbségeket figyelmen kívül hagyva 1 kg-os és 0,6kg-os galamb is kiváló volt, hosszú hát, farok, Mondéna test, nagyon erős fej. Ezek az ellentmondások jelenleg is felfedezhetők a német , svájci angol Modena galambokon, amelyről volt szerencsém meggyőződni 2006 decemberében Lipcsében, fotókon meg is örökítettem.

Ezt a szemléletet, irányzatot elemezte Gáspár Csaba 2006 klubhíradó ,,Az igazság odaát van” írásában.

Sikereimről: Angol Modena tenyésztéséből aranykoszorús mestertenyésztő vagyok, de már túl vagyok a második címen is. Észak-kaukázusi keringő ezüst koszorús tenyésztője vagyok, Parókásból most leszek ezüst koszorús tenyésztő.

Tenyésztési trükköm nincs, rokon tenyésztést alkalmazok, és rálátás kell, hogy mit - mivel lehet javítani, tökéletesíteni és kitartónak kell lenni!

Vakcinázni: paramixo-herpesz ellen szoktam, egyéb tünetek esetén itatásos kúrát alkalmazok.

Vitaminokat: Vitaminas TT, Laklifelmet használok. Ásványi anyag kiegészítők mellet én kezdetétől használom a Honvágy emésztőt, amit régen a győri Schanb testvérek kezdtek gyártani, és a galambok nagyon kedvelik.

Tréfás esettel nem szolgálhatok.

Példaképeim? Nagyon sok tenyésztőt ismerek, akik önzetlen segítőkész, baráti viszonyban galambásznak, ők azok, akik előreviszik a tenyésztés szerkezetét, velük néhány szót váltani a galambról, családról. Ezek az emberek lehetnek a példaképek név nélkül korhatártól, végzetségtől függetlenül.

Néhány szót magamról: 1954-ben születtem Hajdúszoboszlón. Elváltam, 50 évesen újra kezdtem, és a második házasságomban élek boldogan. Két felnőtt lányom van és egy 14 éves fiú unokám, aki a szemem fénye. Családom minden tagja állat-szerető, de igazi galambász nincs, bár feleségem imádja a fodros galambot, így most már van neki is 4 pár fehér. Szakmám víz-gáz szerelő ezt vállalkozóként végzem. Családom együtt örül a sikereimnek, bíztatnak ha kudarc ér, távollétemben gondozzák kedvenceimet.

Fajta klubunk helyzete remény a jövőre, mert szerintem évek alatt kinőttük a gyerekbetegségeket, folyamatosan javul a galambok minősége. Kezd egységessé válni a testnagyság, kezd alakulni a forma. Persze mindig lesz javítani való, de hiszen ez a szép ebben. Nem vagyok elfogult a klubtagság galambjaival szemben, mert több Európa kiállítást láttam a minőség, forma lesújtott, a klubnak nem kell követni azt az irányzatot, csak az ideál rajzott kell szem előtt tartani! Nekünk jobban sikerült megközelíteni a tökéletes formát, pedig az Európa kiállításon is kivolt függesztve az ideális rajz! A kiállított galambok minőségéről, fotók bizonyítják az ellentmondást, hosszú hát ,farok túl durva test, fej. A klub szerkezetén változtatni szerintem nem kell. Baráti szellemű összefogásra van szükség, esetleges változást mindenképpen a tagság egyetértésével szabad. Ebben a szellemben kívánok mindenkinek egészséget, sok kiváló fiatalt. Hajrá! : Simon Imre

Ui: Szívesen olvasnék bárkiről aki megosztja velünk a tapasztalatát, magánéletét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisztelettel

 

Önéletrajz

 

Diavetítő