Dabasi emlékek:

2007. december emlékezetes számomra a klubbunk vándordíját harmadszorra is véglegesen elnyertem, így büszkén tudhatok magamének két vándor-tenyésztői díjat, az elsőt mint korábban írtam a bemutatkozásban 99-ben nyertem. Dabashoz kötődik életem legszebb elismerésének emléke, itt kaptam meg az angol modena tenyésztésért a kétszeres aranykoszorús mestertenyésztői címet, amely számomra dolog! Igaz, hogy nem angol modena de számomra egy másik nagyon szép kedves fajtám is jól szerepelt az országos kiállításon a fajtagyőztest is az én galambom kapta, ez a fajta a parókás. A díjkiosztón kaptam meg ebből a fajtából is az ezüst koszorús kiválló tenyésztői minősítést.

 Fiatal Modenák Túrkevén


Fajtaklubbunk 2009 évi fiatal kiállításán november 28-29-én tagjaink igen gyér aktivitással vettek rést. Korábbi jelzések komolyabb hozzálást sejtettek. Jellemzően csak a tiszántúlról voltak kiállítók, más területről nem. Biztos messze volt, vagy...más oka volt. A 9 kiállító név szerint: Fejér Lajos (Balmazújváros), Kozma László (Kunhegyes), Lázár József (Mezőtúr), Mális Mihály (Kondoros), Márki Imre (Túrkeve), Nagy Sándor (Kisújszállás), Orsó Pál (Debrecen), Sike Dénes (Felsőtárkány), Simon Imre (Hajdúszoboszló) 58 db fiatal Angol Modenát állított ki. A galambok minősége összebenyomásban jobb volt, mint 2 éve. Az akkor kiállított kollekcióban sok apró galamb volt, most egy másik véglet sok nagytestű durva kinges jellegű galamb volt kiállítva. Erős durva csőr, csőr dudor, bunkós fejjel, de a keskeny fej is épp úgy jelen volt, itt a szemek túlzottan láthatóak voltak. A fodross osztott nyak ismét jelen van, ez hiba. A keskeny lábállás ami szintén gyakori kerüljük el, mert ez egy testben is vékony galambot mutatt, hiba amikor a galamb az egyik lábával a másikat tapossa. Néhány nagyon gyenge testű tojó volt a kiállítottak között, ezek nem tenyész anyagok. A hoszú hát egyik legnagyobb problémája az angol modena kollekciónak, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni (RÖVIDÍTENI,SZÉLESÍTENI) a törzset. Visszatérő probléma, hogy némelyik galamb nem tükrözi a nemét, voltak tojó jellegű hímek és fordítva. Tenyészanyagnak csak olyan galamb való amelyik határozott jellegű, erős domináns hím, finom nőies tojó. Pozitív volt viszont, hogy egészségügyi probléma, élősködők nem rombólták a kollekció összképét.

Szinosztályok:
-Gazziból: 8 db volt bemutatva (lehetne több is) ebből a szép rajzú galambokból. Voltak tökéletes rajzú, tollszerkezetű, de nagyon rossz testfelépítésű hosszú galambok. A bukott, rossz testtartás itt is jelen volt. A minőséget tükrözte két igen jó, 6 jó minősítés, az egyik igen jó minősítésű vörös lett a győztes utáni legszebb gazzi, tenyésztője Nagy Sándor.
-Magnani: 6 db volt kiállítva, nem mindeggyik felelt meg a szinosztály feltételeinek. A fajtaleírás meghatározza ezt, de ha nem világos inkább kérjünk segítséget a klub vezetéstől, így elkerüljük a bíráló nehéz döntését, a kizárást. Értékelésük 2 kiváló, 1 igen jó, 2 jó, 1 kizárva. Egyik kiváló sötét almond 1-0 lett a győztes utáni legszebb magnani, tenyésztője: Márki Imre.
-Schietti: 44 db volt bemutatva minősítésük szerint: 9 kiváló, 23 igen jó, 12 jó minősítést kapott. A feketék között egyes hímek túl erős testű (kinges), de sajnos szűk állású erős csőrű galamb volt. A tojók jobb összbenyomást mutattak, bár itt a vékony csontozatű rossz állású egyedek is megtalálhatók voltak. Kiemelkedő-Kiválló nem volt köztük. Sárga 2 db volt kiállítva a szinüket leszámítva nem volt más pozitív tulajdonságuk, hosszú tesű nem tipusoss állásúak voltak. Vörös: az egyik legjobb összképet mutató kollekció, 1 kiváló hím, 1 kiváló tojó (ami nagyon jó tollszerkezetű) volt köztük. A hímeknél a nem kívánatos túlméret, erős fej, durva csőr megtalálható volt. Barna: 2 db tojó, egy jó, egy kitűnő minősítésű volt. Ez a tojó lett a fajtagyőztes tojó, tenyésztője: Simon Imre. Bronzok: Minden kétséget kizárva ez a szinosztály mutatta meg mi a jó modena. itt volt a legtöbb: 6db kiváló galamb is. Sajnos itt is fellelhető volt a túl nagy test, hosszú hát, szűk lábállás, széles farok. Ebben a szinváltozatban voltak a legkerekebb madarak. A fajtagyőztes hím itt lett kijelölve, Tenyésztője: Simon Imre. Innen került kiválasztásra a győztes utáni legszeb egyszínű, tenyésztője Mális Mihály. A bemutatott kollekció bírálatát Gáspár Csaba klubbunk bírálója végezte, díjazottak kiválasztása, Péli György (vezetőbíráló) közreműködésével történt
A nyolcas tenyésztői csapatverseny eredménye:

I. Simon Imre 766 pont
II. Mális Mihály 747 pont
III. Nagy Sándor 741 pont


Végezetül szeretném megköszönni a túrkevei egyesületnek a tágas bemutató termet, a példás rendezést a klub részére, klub tagjainknak a részvételt. A jövőt illetően remélem nagyobb aktivitást megmérettetést tanúsítanak azok a tegjaink is akik valami miatt nem tudtak részt venni a kiállításon. Továbbiakban minden klubtársamnak sikeres tenyésztést, jó egészséget kívánok!

Tisztelettel: Simon Imre

 

Diavetítő