Angol Modena fajtajegyek


Származás: Az eredeti Modenai galamb felső Olaszországból származik. A XIV. század végén tenyésztették ki a Triganino nevű röpgalambból. A mai típust ebből az ősi olasz formából Angliában tenyésztették ki, a XIX. század második felében. Hazánkban 1972 óta ismert a fajta, és azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.


Összbenyomás: Közepes nagyságú, minden oldalán jól lekerekített, széles és rövid. A méretben lehetnek eltérések, az arányosság a fontos. Az átlagos madarat előnyben kell részesíteni, de az azonos típusú és alkatú egyedeknél a nagyobb testű élvez előnyt. Az alak mindig fontosabb a nagysággal szemben. A farok erősen felhúzott, szabad és széles állás, erőteljes.
Értelmezés: A nagyságot illetően a King és a Német Modenai között helyezkedik el, de a King nagysága felé közelít, ami nem jelenti azt, hogy King nagyságúnak kell lenni.Az apró, vékonycsontozatú egyedek sem kívánatosak.


Fej: Széles, erősen meredek homlok, a fejtető hosszúkásan ívelt és magas a fej hátsó része határozott ívű, sima.
Értelmezés: A túl széles homlok ernyős szemet eredményez, ez hiba! De a túl keskeny homlok is kerülendő. Elölről nem látszanak a szemek. A fejteto a vastag nyak miatt nem kerek /gömbölyű/ hanem törésmentesen ívelt.


Szem: Narancs színűtol a vörösig, a barna színűeknél világosabb lehet, a szemgyűrű keskeny a fej színéhez igazodik.
Értelmezés: A tört szem, a felemás, aszimmetrikus szem hiba.


Csőr: Középhosszú, erős, fehéreknél világos, a vöröseknél és sárgáknál világos szaruszínű. A többieknél a toll színéhez igazodó. Az orrdudor kicsi.
Értelmezés: A túl erős csőr-csőrdudor "Kinges"jellegre utal, a túl vékony-hosszú csőr szintén nem kívánatos.


Nyak: Közepes hosszúságú hátranyomott. Teljes szélességgel indul a testből, az erőteljesen kifejlett tarkó miatt csak kis mértékben keskenyedik el.
Értelmezés: A vékony és hosszú nyak miatt elveszti a galamb az ideális alakot, nem arányos. A helytelen nyak-fejtartás miatt leszegett fejnél a csőr belemélyül a begybe, ez hiba.


Mell: Széles, kidomborodó, minden oldalon jól lekerekített.
Értelmezés: A széles, mély, kerek mell az igazi jellemzője a kiváló példányoknak. Az osztott mell kerülendő.


Has: Tolldús, a mell az üleptollazattal félkört alkot.


Hát: A vállaknál széles, hátrafelé valamelyest szűkül, rövid, a hátrahajló nyak és az emelt farok miatt lényegében nem is látható.
Értelmezés: A hát vízszintes! A keskeny vagy lejtos hát rossz szárnytartást eredményez.


Szárnyak: Rövid és széles, a szárnyvégek felfekszenek a farokra.
Értelmezés: A szárnybúbok simuljanak a széles mellbe.


Farok: Hosszúsága illik a testhez, erősen visszahúzott, magasra emelt, töve széles a vége felé kissé keskenyedik, zárt.
Értelmezés: A rövid hát miatt szinte nyaktonél indul. Rövid tollú, erősen emelt, a vége a fejtető magasságában van, de azt ne érje túl!


Lábak: A test középső része alatt helyezkednek el, közepes hosszúságúak, erősek, eléggé szélesen álló, egyenesek, meglehetősen merőlegesek. Lehetnek simák vagy enyhén tollasak. A lábujjak kopaszok. A felső comb alig látható. A karmok színének nincs jelentosége.

Értelmezés:Alapvetoen meghatározza az Angol Modena összbenyomását. A lábak elhelyezkedése és a test tartása egymástól függő tényezők! A felhúzott mell esetén a lábak túlságosan hátul, túl felhúzott farok esetén túlságosan elöl építettnek tűnik. Az egyenes merőleges láb, nem függőlegest jelent! Egy erőteljes, széles állást tükröz. A lábak vastagsága mutatja az Angol Modena csontozatát, ha a 9 mm ? es gyűrűt nem tölti ki kellően, az vékonycsontozatú nem tenyész egyed. A lábak hosszúságát illetően a tojók kicsit mélyebb állásúak még a hímek magasabb állást mutatnak. A karmok és a csőr színe mindig egységes.


Tollazat: Jól fejlett, testhez álló zárt. Rövid, széles tollak.
Értelmezés: A túl hosszú tollú, laza tollszerkezetű egyedek nem ideális testtömeggel és testarányokkal rendelkeznek.


Durva hibák:
- Túl keskeny vagy hosszú test és fej

- Vékony vagy hosszú nyak
- Lapos homlok és fejtető
- Túl hosszú csőr
- Lapos, keskeny és osztott mell
- Lapos vagy ferde faroktartás, farok alá lógó szárnytollak
- Túl szűk, mély vagy túl magas állás
- Tollas lábujjak
- Fehér szárny és faroktollak /kivéve a tarkák/
- Nem tiszta, mosott alapszín vagy szárnyjelzésszín
- Schiettiknél fehér has és üleptoll.
- Gazziknál a hiányos, szegényes fejrajz, színes tollak a mellen, a nyakon vagy a hason, átszínezett hát, nagyon színes comb, nagyon fehér ék
- A fehér alapszínű magnaniaknál a kék farok.


Értékelés: Összbenyomás! Alak, méret, állás és testtartás! Fej! Nyak! Szemszín- Kondíció! Szárnyszín és rajz, alapszín és a gazzinál a rajzolat.


Gyűrűméret: 9 mm

Diavetítő